1e Doortrappen Fiets4daagse groot succes!

Gepubliceerd op: 21 juni 2021

Binnen mum van tijd was het uitverkocht, de eerste Doortrappen Fiets4daagse in Alkmaar. Alkmaar Sport organiseerde deze fiets4daagse, verspreid over twee weken, samen met stagiaires van het Horizon College Sport & Bewegen in Alkmaar. Door de regenachtige weersomstandigheden konden de deelnemers de laatste dag niet gezamenlijk fietsen, zij kregen de route overhandigd om de vierde route later nog eens zelfstandig af te leggen. De overige dagen stonden in het teken van veel zon, gezellige fietstochten, koffie en gebak en mooie leermomenten voor de studenten.

Het programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen. Ook de gemeente Alkmaar heeft zich bij Doortrappen aangesloten. Alkmaar Sport organiseert regelmatig activiteiten in kader van dit programma, mogelijk gemaakt door een subsidiebijdrage van de Provincie Noord-Holland. Zo is ook het initiatief tot de Doortrappen Fiets4daagse ontstaan. In twee weken stond vier keer een fietstocht op het programma van ongeveer 35 kilometer. Deelnemers vertrokken op hun e-bike, telkens vanaf een andere locatie in Alkmaar, en ontmoetten elkaar vaak weer bij de tussenstop bij een lokale horeca gelegenheid. Onderweg kwamen zij de studenten van het Horizon College Sport & Bewegen geregeld tegen. Een aantal aspecten van veilig fietsen werd door hen onder de aandacht gebracht waaronder de  Fiets Fit oefeningen en soms werd ook de route nog even verhelderd.

Dat het nog best lastig is een fietstocht uit te zetten bleek des te meer. De studenten namen de tips van de deelnemers serieus en konden met de dag hun aanwijzingen verbeteren. De deelnemers genoten in diverse samenstellingen van het zonovergoten weer de eerste drie dagen. Waar de één het liefst alleen fietste, waren er ook koppels en viertallen die vaker samen op pad gingen. Ook ontstonden spontaan nieuwe fietsgezelschappen, waarbij het natuurlijk altijd handig is minimaal een ‘navigator’ in de groep op te nemen. Sommige van de deelnemers waren al bekend bij Alkmaar Sport omdat zij sporten bij Sport Vitaal, zij namen ook weer vriend(inn)en mee. Ook waren er fietsfanaten die eerder aan de Doortrappen Duo Fietstocht meededen en geïnteresseerden die de aankondiging hadden gelezen in de krant.

“Al met al kan de 4-daagse als een succesvolle eerste editie bestempeld worden. In de zomervakantie bieden we op zaterdag 17 juli en 14 augustus ook weer een leuke fietstocht aan in het Sport Vitaal zomerprogramma. Daar kan iedereen zich voor aanmelden via www.alkmaarsport.nl/vitalezomer,” aldus Mirjam van der Welle, Sportcoördinator bij Alkmaar Sport.

De blauwe route wordt op de Alkmaarse tegels gebrand.