50 jaar schaatsplezier op ijsbaan De Meent

Gepubliceerd op: 14 februari 2022

Op 14 februari 1972 om 9.15 uur betraden de eerste schaatsers enthousiast de ijsvloer van de Alkmaarse kunstijsbaan. Exact 50 jaar na dato werd dit om 9.15 uur op De Meent gevierd met groep genodigden, schaatsers en oud-schaatsers van de Alkmaarse baan waaronder schaatslegende Ard Schenk.

De voorbereidingen voor kunstijsbaan De Meent, een woord voor een gemeenschappelijk gebruikte weide, startten in 1966. Stichting Kunstijsbaan Noordholland had 6 jaar nodig om deze baan te realiseren. Op 14 februari 1972 zetten de eerste schaatsers hun ijzers op het ijs.

“De beelden van 50 jaar geleden zijn inmiddels nostalgische beelden. 50 jaar geleden was een kunstijsbaan echter modern en innovatief. Dat is deze baan nog steeds. Al schaats ik zelf het liefste  op natuurijs, dat vind ik nostalgie,“ aldus Pieter Dijkman, wethouder Sport van de gemeente Alkmaar. “Met ruim 150.000 bezoekers per jaar, zowel recreanten als topsporters, heeft De Meent een belangrijke functie voor Alkmaar. Grote schaatshelden als Koen Verweij en Irene Schouten hebben hier een hele hoop schaatsuren liggen. Er hebben hier grote wedstrijden plaatsgevonden als WK Sprints, NK Allround en NK Sprint,” vertelt Pieter Dijkman. Ook dit seizoen zijn er grote wedstrijden op de baan. Irene behaalde begin januari hier op de baan nog haar Kampioenstitel tijdens het NK Marathon Schaatsen. De volgende staat gepland op 26 februari: het NK Supersprint en Pure sprint.

Schaatsicoon Ard Schenk opent de baan

Hét schaatsicoon van Nederland, schaatser Ard Schenk, was aanwezig om de baan te openen. In 1972, het jaar dat de baan opende, behaalde hij 3 keer Olympisch goud op de Winterspelen in het Japanse Sapporro. Een eer om hem hier in Alkmaar op te baan te zien schaatsen. “Hoewel ik in de beginjaren van de baan nauwelijks in Alkmaar heb geschaatst, ik was veel in Scandinavië te vinden, heb ik hier een aantal jaar een schaatsschool gehad om de jeugd te leren schaatsen,” vertelt Ard Schenk. Na een pauze heeft hij het schaatsen weer opgepakt. “Schaatsen en bewegen is en blijft belangrijk, zeker naarmate je ouder wordt. Als je je safe voelt en fit bent, toon dan initiatief en kom in beweging.” Na de aftrap van De Meent 50 jaar geleden zijn er nu 17 verenigingen en schaatsschool InBalans die schaatsen en lessen verzorgen aan de jeugd.  “Het is fantastisch om te zien dat er zo’n grote groep schaatsers aanwezig is op de baan vandaag. Ik ga ze ophalen!” aldus Ard Schenk. Ard Schenk opende deze dag samen met de Alkmaarse schoonrijders om 9.15 uur, exact 50 jaar na de opening van de baan, de baan. Voor een nieuwe schaatsdag, maar ook voor een feestelijk jubileumseizoen.

Seizoen 2022-2023 jubileumseizoen

Op 14 februari is er kort stil gestaan bij het 50-jarig jubileum van De Meent. Roy Lennings, namens Alkmaar Sport locatiemanager van De Meent: “In verband met alle coronamaatregelen was het té onzeker of we nu groots uit konden pakken. We hebben het gevierd met genodigden die 30, 40 en soms al wel bijna 50 jaar op onze ijsbaan schaatsen. Seizoen 2022-2023 vieren we het met ALLE schaatsers. Het wordt een feestelijk jubileumseizoen met heel veel leuke en verrassende activiteiten. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang!”

Meer informatie

Meer informatie, bijvoorbeeld de openingstijden en tarieven, is te vinden op de website van de ijsbaan, www.demeentalkmaar.nl. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws omtrent het 50-jarig jubileum, dan kunt u zich hier ook aanmelden voor de nieuwsbrief van De Meent.

Schaatslegende Ard Schenk opent ijsbaan De Meent
Schaatslegende Ard Schenk opent ijsbaan De Meent