Alkmaarse sportcomplexen nu ook ‘Samen dementievriendelijk’

Gepubliceerd op: 1 juni 2023

Hoe ga je om met iemand met dementie? De medewerkers van Alkmaar Sport zijn getraind in het herkennen van bezoekers en sporters met dementie en weten hoe zij deze personen het beste kunnen helpen. Uit handen van Ellen Verhaar-Vrede kregen zij woensdag 31 mei, namens Alzheimer Noord-Kennemerland, het certificaat ‘Samen dementievriendelijk’ overhandigd. Samen met wethouder Arie Epskamp namen zij een certificaat en bijbehorende stickers in ontvangst in sportcomplex De Meent.

Zowel medewerkers van de receptie als de sportcoaches van Sport Vitaal volgden de training ‘Goed omgaan met dementie’ van Samen dementievriendelijk. “Zolang de vergrijzing in onze gemeente toeneemt, neemt ook het aantal inwoners met dementie toe. Daarnaast neemt ook het aantal jongdementerenden toe. Wij komen als organisatie regelmatig in contact met deze personen, bijvoorbeeld omdat ze bij Sport Vitaal sporten of één van onze sportcomplexen bezoeken om te recreëren of van sport te genieten. Op deze manier kunnen zij dit in ieder geval blijven doen, wij bieden begrip en ondersteuning en daarmee een veilige (sport)omgeving,” aldus Mirjam van der Welle, coördinator binnen Alkmaar Sport. “Wij hopen andere organisaties te inspireren óók aan te slag te gaan met dit onderwerp, samen werken we aan een dementievriendelijk Alkmaar.”

Coördinator Seniorenagenda, wethouder Arie Epskamp vult aan: “Ik ben trots op deze erkenning door Alzheimer Noord-Kennemerland. Want deze erkenning onderstreept dat iedereen in Alkmaar mee moet kunnen doen. Ook mensen met dementie kunnen in Alkmaar veilig en met vakkundige begeleiding sporten om zo vitaal mogelijk te blijven. Daarnaast ontmoeten zij ook andere mensen, iets dat minstens net zo belangrijk is!”

Dementie in de samenleving
Het aantal mensen dat te maken krijgt met dementie neemt gestaag toe. In deze ontwikkeling is het van essentieel belang dat we als samenleving meer begrip en ondersteuning bieden aan mensen met dementie. Organisaties die ondersteuning nodig hebben bij het dementievriendelijk worden of blijven, kunnen contact opnemen met Alzheimer Noord-Kennemerland via info@samendementievriendelijk.nl. Naast deze begeleiding organiseert Geriant kosteloze trainingen voor maatschappelijke organisaties die geïnteresseerd zijn in het vergroten van hun kennis over dementie, deze organisatie is te bereiken via info@geriant.nl.

Meteen aan de slag
Het programma Samen dementievriendelijk biedt gratis online trainingen aan. In slechts vijftien minuten kunnen deelnemers aan de hand van concrete, herkenbare situaties leren hoe ze de signalen van dementie kunnen herkennen en hoe ze vervolgens kunnen handelen. Deze waardevolle trainingen zijn beschikbaar op de website www.samendementievriendelijk.nl.