Kinderen leren weer buitenspelen met schoolplein-trainer

Gepubliceerd op: 25 november 2022

Na lang thuis zitten, afstand houden en beperkte contacten door Corona lijken de Alkmaarse kinderen het ‘verleerd’. Hoe kun je lekker buitenspelen en je samen met vrienden vermaken op het schoolplein? In de gemeente Alkmaar komt de komende maanden op elke basisschool een schoolplein-trainer van Alkmaar Sport langs om kinderen te activeren en kennis te laten maken met nieuwe sportieve spelletjes.

Met de uitleg van de schoolplein-trainer is bewegen voor de kinderen van groep 7 en 8 een eitje. Ook leren ze hoe ze de spelletjes moeten organiseren voor de jongere kinderen op school. Voor dit doel blijven de gebruikte materialen na deze periode achter op school. Sportregisseurs en vakleerkrachten stimuleren de kinderen regelmatig om in beweging te blijven. 

Enthousiast
Nicole Mulder, wethouder sport van de gemeente Alkmaar, bezocht deze week O.B.S. De Liereland, waar op dit moment een schoolplein-trainer actief is. Zij bekeek met eigen ogen hoe de kinderen het beweegaanbod ervaren en reageerde enthousiast op het initiatief.

“Iedereen is bezig, er staat eigenlijk niemand aan de kant. Er is voor elk kind wat wils, zowel voor de actieve wildebrassen als voor de kinderen die wat rustiger bezig willen zijn. Waar aan de ene kant van het plein al groepjes zelfstandig spelen, helpt de trainer aan de andere kant een handje om de groep te activeren. Het enthousiasme spat er hier duidelijk vanaf”, aldus Mulder. 

wethouder sport Nicole Mulder

Gymles

Gymles
De trainers zijn gedurende acht weken van 11.00-13.00 uur op het schoolplein aanwezig en ook naschools bieden ze nog een uur de nodige begeleiding. Ook komen de spellen terug in de gymles, door een goede afstemming met de vakleerkracht. De grote kist met materialen waarmee de kinderen hebben leren spelen en bewegen, blijft achter op school. Dit wordt mogelijk gemaakt door het Nationaal Plan Onderwijs in samenwerking met gemeente Alkmaar, Alkmaar Sport en de basisscholen in de gemeente.  

241122_02: GEM. ALKM. WETHOUDER NICOLE MULDER DOET MEE MET SCHOOLPLEINSPELEN OP O.B.S. DE LIERELAND