Wereldkampioene dammen is nieuwe Sportkampioen van Alkmaar

Gepubliceerd op: 13 december 2022

Maandag 12 december huldigde de gemeente Alkmaar haar Sportkampioenen tijdens het Alkmaarse sportgala. In Podium Victorie werden in vijf categorieën sportprijzen toegekend en sporters in het zonnetje gezet. Kampioen van de avond werd wereldkampioen dammen, Vitalia Doumesh. Zij mag zich een jaar lang Sportkampioen van Alkmaar noemen. Onder de leiding van presentator Jan van der Meulen ontvingen de genomineerden de eer die hen toebehoorde en werden de winnaars nog eens extra in het zonnetje gezet met een cheque t.w.v. € 500,-. De avond werd georganiseerd door Alkmaar Sport en ondersteund door Univé.

Bijna 300 aanwezigen vulden maandag 12 december de grote zaal in Podium Victorie. Zij kwamen daar om de genomineerde Alkmaarse sporters een hart onder de riem te steken. Verdeeld over vijf categorieën passeerden maar liefst 15 genomineerde sporters en sportploegen op het grote doek op het podium. De winnende sportkampioenen werden bekend gemaakt door een zuil met foto van de winnaar te onthullen. Deze zuilen zijn een mini replica van de 3 meter hoge zuilen die een jaar lang te zien zijn in de eregalerij voor de ingang sportcomplex De Meent.

Kampioenen
Winnaar van de avond werd Vitallia Doumesh, die dit jaar onder andere Nederlands én Wereldkampioen Landenteams dammen is geworden. Voor dat laatste werd zij al geëerd door Koning Willem-Alexander en de burgemeester van de gemeente Alkmaar. Amber Kunst werd verkozen tot winnend sporttalent, zij is een multi-talent in het water en heeft er een jaar op zitten met maar liefst 250 persoonlijke records. Zowel in het zwembad als buitenwater, op korte en lange afstanden wist zij meerdere (Nederlandse) kampioenschappen te halen in haar eigen categorie en bij de oudere meiden. Het duo Thalissa Wijkstra en Lina Joy Uljee van trampolinevereniging Triffis werd mede door hun zilveren medaille op het EK trampolinespringen in Rimini aangewezen als winnend sportteam. De vrijwilligers en schaatsers van G-schaatsvereniging Zoeff waren de winnaars in de categorie aangepast sporten, waarbij de jury met name de inzet van de vele vrijwilligers bij deze club roemde. Johan Doesburg van Karatevereniging Funakoshi werd geëerd met de Hart voor de Sport Award. Hij is al 50 jaar betrokken bij de Alkmaarse karatevereniging en zijn maatschappelijke betrokkenheid in binnen- en buitenland werd hierbij extra benadrukt.