Thea | Samen sporten met plezier en gezelligheid

Gepubliceerd op: 29 juni 2023

Het is inmiddels alweer tien jaar geleden dat de Alkmaarse Thea van IJzendoorn (70) een brief op de mat vond; of ze mee wilde doen aan een fitheidstest. Ze meldde zich aan. Door de uitslagen van de test en een gesprek hierover, besloot Thea dat ze actiever wilde worden. Een voornemen dat stand hield.

“Of ik wel eens sportte? Nou, ik bewoog veel op m’n werk, zwom wekelijks en wandelde graag. Maar echt een sportschool bezoeken, dat zat er op dat moment niet in. De nieuwe actieve beweeggroep veranderde dat: de groep was nieuw, je kon het gratis uitproberen, en speciaal voor de werkenden waren de lessen in de avond en het weekend. Toen er ook nog een groep bleek te zijn in een gymzaal vlakbij mij in de wijk, heb ik het erop gewaagd.”

Sportgroep bestaat nog steeds
Zwemmen en wandelen doet Thea nog steeds, en ook de sportlessen zijn een vaste activiteit geworden: “Het is gewoon een hele hechte groep, we zijn allemaal best fanatiek. Gelukkig zegt onze trainster Mieke regelmatig dat we niet over onze eigen grenzen moeten gaan. Daarnaast zorgt ze voor een afwisselend programma, altijd met muziek. De ene keer gaan we met ballen of frisbees aan de slag, de andere keer bijvoorbeeld coördinatie-oefeningen. Maar ook ‘walking football’, volleybal en badminton hebben we al gedaan. Voorop staan plezier en gezelligheid. Soms doen we dingen waarvan we vooraf dachten dat we ze niet wilden doen, dan lachen we samen om onze onhandigheid. We sluiten de les ook altijd af met een gezellig kletspraatje. Wat ik erg waardeer is de betrokkenheid van mijn medesporters en de trainster op het moment van ziek en zeer. Dat motiveert je om weer snel mogelijk terug te keren, het voelt gewoon vertrouwd.”

50+, dat getal zegt niet alles
De beweeggroepen van Sport Vitaal zijn gericht op 50+’ers, maar je kunt meedoen op iedere leeftijd en ieder fitheidsniveau. De groep van Thea is best fit, maar dat is zeker geen voorwaarde om je aan te sluiten, benadrukt ze: “Mieke past de oefening voor je aan als je meer of minder aan kan. Het lijkt me dat er altijd wel iets is wat bij je past. Zeker als je hier in de buurt woont zou ik aanraden gewoon een keer mee te doen, al komen er ook sportievelingen uit andere wijken van Alkmaar die het hier blijkbaar erg naar hun zin hebben. Er zijn mensen jonger dan ik, maar er zijn er ook zeker van boven de 70 die nog gewoon wekelijks mee bewegen. Dat motiveert me om nog lang niet op te geven!”

Contact met Sport Vitaal
De sport & spel lessen die Thea bezoekt worden gegeven op maandagavond (gymzaal Nicolaas Beetskade), donderdagavond (gymzaal Sneeuwgansstraat) en zaterdagochtend (gymzaal Sneeuwgansstraat). Het complete aanbod van Sport Vitaal is te vinden op www.alkmaarsport.nl/sportvitaal. De medewerkers van Sport Vitaal denken graag met u mee over uw mogelijkheden om te sporten. Zij zijn te bereiken via sportvitaal@alkmaarsport.nl of 0628510517 (maandag t/m donderdag, 9.00-12.00 uur).